Eerlijk over de scherpe randjes van sambal

Inproba is één van de trotste koplopers van de Questionmark pilot Transparant over Duurzaamheid. Inproba beantwoorde aan de hand van een wetenschappelijke methode vragen over hun duurzaamheidsinspanningen bij de productie van sambal. Op 1 februari 2019 worden de antwoorden op deze vragenlijsten gepubliceerd op www.thequestionmark.org zodat er naast gezondheidsinformatie - en de context over topkeurmerken - diepgaandere informatie vinden over de duurzaamheidsinspanningen van een merk. Questionmark vraagt koplopers naar hun belangrijkste drijfveren en motivatie om deel te nemen aan Transparant over Duurzaamheid.

4 vragen voor Inproba

inproba_sambal_small.png

Als eerste in deze reeks spreken we Sascha Steinfeldt van Inproba. Als externe sustainability consultant is hij bij het familiebedrijf uit Baarn nauw betrokken bij de duurzame koers. Inproba staat bekend om haar eigen oriëntaalse producten, maar is ook actief in de voedingsindustrie en produceert voor verschillende huismerken. “Transparant over Duurzaamheid wordt een belangrijk middel om consumenten te informeren over de inspanningen die je als bedrijf levert. En hoe later je aanhaakt, hoe meer je achter de troepen aanloopt.”

Wat zijn jullie ambities op het gebied van transparantie?

Daar waar wij kunnen proberen we zoveel mogelijk transparantie te realiseren in de belangrijkste grondstoffen die wij gebruiken. Dat is in ons geval voor pepers, suiker, sojapoeder, rijst, kokosmelk, garnalen (voor kroepoek) en noodle-achtige producten. Voor ieder product gelden weer andere focusgebieden.Voor het ene product is het veel lastiger om de keten inzichtelijk te krijgen dan bij de ander. Voor pepers kunnen we nu voor 80% achterhalen waar deze vandaan komen. We hebben nog 20% te gaan en daar werken we momenteel hard aan. Ook voor andere grondstoffen gaan we voor maximale ketenverduurzaming.

Wat is jullie grootste uitdaging op het gebied van duurzaamheid?

Duurzaamheid is natuurlijk een breed begrip. Wanneer je als producent puur naar de duurzaamheid van je producten kijkt ben je bijna volledig afhankelijk van je leveranciers. Duurzaamheid begint dus met het inzichtelijk maken van je supply chain. Een belangrijke uitdaging waar we weinig invloed op hebben is het onderwaterleven. De garnalen die wij verwerken zijn niet ASC of MSC gecertificeerd. MSC BeNeLux geven aan dat het nog wel tien jaar kan duren voordat deze stap wordt gezet in Indonesië alwaar alle grondstoffen voor kroepoek inclusief de garnalen vandaan komen. We onderzochten 3 keer de mogelijkheden, samen met Oxfam Novib, IUCN en het WWF Indonesia maar merken dat we hier maar weinig invloed op hebben. Het initiele onderzoek naar de verduurzaming van de Indonesische garnalensector werd in 2013 door Inproba betaald. Uiteindelijk leidde dit tot het GRAISEA project met focus op Vietnam. Ondanks de afwezigheid van kroepoekindustrie, is de garnalensector daar inmiddels wel verduurzaamd."

Hoe helpt Transparant over Duurzaamheid bij het behalen van jullie doelstellingen?

Transparant over Duurzaamheid is intern een belangrijke graadmeter om te zien welke issues er spelen binnen een specifieke productgroep en hoe wij daarop scoren. Het is een vergrootglas die op de productie van een specifiek product wordt gelegd. Daarbij is het een mooie manier om als koploper te laten zien dat we stappen zetten. Zo kan ik met trots melden dat we per februari een biologisch assortiment zullen presenteren met onder andere bio sambal en bio chilisaus.

Welke boodschap heb je voor bedrijven die nog niet zijn ingestapt?

“Probeer niet vanuit een defensieve houding, maar juist proactief te kijken naar dit initiatief. Kijk vijf of tien jaar vooruit. We moeten nu - en eigenlijk gisteren -  aan de slag met het beperken van de opwarming van de aarde en het verdergaande verduurzamen van de supply chain zoals Inproba het doet met een internationaal ethisch- en milieu topkeurmerk volgend jaar. Transparant over Duurzaamheid helpt voedselmerken om stappen te zetten. Daarnaast wordt het Questionmark-platform een belangrijk middel om consumenten te informeren over de inspanningen die je als bedrijf levert. En hoe later je aanhaakt, hoe meer je achter de troepen aan loopt.”

Meer weten over de Transparant over duurzaamheid?