Transparante chips in doorzichtige folie

De Hoeksche Hoeve is één van de trotste koplopers van het Questionmark pilotproject Transparant over Duurzaamheid. De chipsmaker uit de Hoeksche Waard beantwoordde aan de hand van een wetenschappelijke methode vragen over de duurzaamheidsinspanningen bij de productie van hun chips. Deze informatie biedt bezoekers naast gezondheidsinformatie - en de context over topkeurmerken - diepgaande informatie over de duurzaamheidsinspanningen van een merk. Questionmark vroeg directeur Henk Scheele naar zijn belangrijkste drijfveren en motivatie om transparant te zijn over hun inspanningen.

4 vragen voor de Hoeksche Hoeve

Samen met mede-teler René de Zeeuw vormt Henk de directie van de Hoeksche Hoeve. Sinds 2006 maken ze van hun aardappelen uit de rijke Hoeksche Waardse klei bijzondere chips in een doorzichtige zak. “Door van een grondstof een eindproduct te maken, houden we de toegevoegde waarde op ons eigen bedrijf en zijn we minder vatbaar voor prijsschommelingen in de markt.” Hoeksche Chips begon kleinschalig en verkocht alleen in de regio. Inmiddels is de chips met schil niet alleen in speciaalzaken te vinden; ook de Jumbo , Albert Heijn , Deen , Coop, MCD en Boon’s supermarkten verkopen de gebakken aardappelen van de Hoeksche Hoeve als Boerderijchips.

Wat zijn jullie ambities op het gebied van transparantie?

“Wij proberen onze inspanningen te delen met iedereen die daar behoefte aan heeft. In ons duurzaamheidsverslag vind je alle informatie over onze keten. Nog altijd bestaan er uitdagingen wanneer je volledig transparant wil zijn over duurzaamheid. Zo is het bijvoorbeeld heel moeilijk om CO2 belasting van onze chips te berekenen. De grote vraag blijft; waar begin je? Begin je met rekenen bij de transport van de mest, of tel je ook het voer van de varkens die de mest produceren mee in deze berekening? Hier zijn nog geen eenduidige regels over en deze moeten er wat mij betreft snel komen. Ook zijn er ook nog zaken waar we vanwege concurrentiegevoeligheid niet transparant over kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de omvang van onze productie.“

Productprofiel: Hoeksche Chips en Boerderijchips

Hoeksche chips assortiment.png

Belangrijkste grondstof: Aardappelen van onze boerderij uit de Hoeksche Waard

Beschikbaar in: Foodspeciaalzaken (Hoeksche chips) en supermarkten (Boerderijchips)

Unieke producteigenschappen:

●      Gebakken in hoogwaardige High-Oleic zonnebloemolie (minder verzadigd vet)

●      Chips met schil heeft bijkomend voordeel dat er geen extra afvalstroom van zetmeel ontstaat;

●      Korte transportlijn; akkerbouw, verwerking en productie op onze boerderij in de Hoeksche Waard;

●      Chips zijn glutenvrij, lactosevrij en bevatten geen toegevoegde suikers

●      Hoeksche Hoeve levert ook aardappelen voor de frieten op Schiphol.

Wat is jullie grootste ambitie op het gebied van duurzaamheid?

“Verpakking is in onze sector een belangrijke uitdaging. Iedere chipsproducent zie je hier mee worstelen. Wij willen heel graag van onze gebruikte verpakkingen nieuwe zakjes maken, maar wij zijn zelf zo klein dat dat op dit moment nog niet lukt om hoogwaardig te recyclen. Een duurzaamheidsvoordeel ten opzichte van een aantal andere chipsproducenten is dat onze folie niet gemetalliseerd is. De folie is doorzichtig en laat licht door. Hierdoor is de belasting minder hoog, maar zorgt het er ook voor dat onze chips minder lang houdbaar is. Dat is voor ons geen probleem omdat wij op bestelling bakken, maar voor grotere producenten vormt dat een uitdaging.”

Hoe denk je dat Questionmark kan helpen bij het behalen van je duurzaamheidsdoelstellingen?

“Onze deelname stimuleert ook andere bedrijven weer om stappen te zetten. Het dwingt ons om bezig te blijven met verduurzaming en dat sluit heel mooi aan bij onze eigen intrinsieke idealen. Dat doen we niet omdat de markt dat van ons verwacht, of dat het wordt opgelegd. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de snacksector maar het is nog zeker geen punt van concurrentie. Onze eigen ervaring is dat veel consumenten niet zelf rekening houden met de duurzaamheid van producten uit de supermarkt. De consument wil dat er voor ze gezorgd wordt. Des te belangrijk is het om als producent en retailer verantwoordelijkheid te nemen op duurzaamheid en gezondheid zodat de keuze niet bij de consument zelf ligt, maar die alleen maar kan kiezen voor producten die deugen.”

 

Welke boodschap heb je voor bedrijven die nog niet zijn ingestapt?

“Het is belangrijk voor de sector en voor je eigen merk om verantwoordelijkheid te nemen voor de producten die je maakt. Niet alleen op duurzaamheid, maar ook voor de gezondheid van producten is dat belangrijk. Transparantie stimuleert vervolgens ook andere producenten weer om transparant te zijn over hun inspanningen. “