Groen, geel of rood - Hoe ziet uw etiket er straks uit?

Door Imke Houben

In Groot Brittannië is het al geruime tijd in gebruik; het kleuren- of stoplichtsysteem voor voedingswaarde etikettering. Deze kleurcodering kan de consument helpen bij het maken van een geïnformeerde keuze: producten kunnen makkelijker vergeleken worden met elkaar op voedingsstoffen als suiker, zout, of verzadigd vet. Vijf toonaangevende voedselproducenten lanceerden in maart 2017 het Evolved Nutrition Label-initiatief. Een gezamenlijk voorstel van Mars, Coca-Cola, Mondelez, Nestlé, PepsiCo en Unilever dat de portiegrootte in de kleurcodering integreert en van kracht moet worden in heel Europa. De vraag is niet óf er een kleurensysteem komt, maar wanneer.

Portiegrootte

Door dat bij de totstandkoming van de richtlijnen van het ELN-initiatief belangen spelen van producent, NGO’s, overheid en de consument kleven er voor- en nadelen aan dit soort labels. Ook op het ELN is commentaar en bestaat er flinke discussie over het gebruik van het portiesysteem. Zo krijgt één snoepje - wat voor 100% uit suiker bestaat - al snel een groene score vanwege het lage gewicht.

Het stoplichtsysteem zorgt dus - al is het in kleine mate - voor onderlinge concurrentie op de gezondheid van voedselproducten.

Effect

Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar het effect van het stoplichtsysteem op het aankoopgedrag van consumenten, maar zonder duidelijke conclusies. Daarentegen blijkt dat fabrikanten hun producten actief verbeteren om geen rood label te krijgen of een betere waardering te krijgen dan andere concurrerende producten in het schap. Het stoplichtsysteem zorgt dus - al is het in kleine mate - voor onderlinge concurrentie op de gezondheid van voedselproducten.

Voedingswaarde-advies op maat

Bent u benieuwd hoe uw product ten opzichte van uw concurrenten scoort of hoe u uw assortiment kunt verbeteren? Samen met social venture QM intelligence ontwikkelde ik het Voedingswaarde-advies opmaat. Deze analyse helpt voedingsproducenten om het onderscheidend vermogen van hun producten inzichtelijk te maken en wordt aangevuld met een specialistisch advies over mogelijke verbeterkansen.

Imke Houben is Levensmiddelentechnoloog en consultant bij QM intelligence en heeft 20 jaar ervaring in productontwikkeling en R&D.